Førtidspension kan alene tilkendes en person, hvis arbejdsevne er varigt nedsat på en sådan måde, at du ikke er i stand til at forsørge dig selv. Hvis du på anden vis er i stand til at forbedre din arbejdsevne, fx via revalidering, ressourceforløb, fleksjob – eller på anden vis er i stand til at forsørge dig selv – er du ikke berettiget til førtidspension.
Pr. 01.01.13 kom der nye regler om førtidspension – disse har indflydelse på tilkendelse af førtidspension. Førtidspension kan som udgangspunkt kun tilkendes personer over 40 år og løber indtil du har ret til folkepension. Alene i ganske særlige tilfælde, kan personer under 40 år tilkendes førtidspension.
Beløbsstørrelsen på førtidspension er afhængig af om du er enlig, gift/sammenlevende og er ligeledes afhængig af din ægtefælles/sammenleveres indkomst.
Ressourceforløb
Før end kommunen kan vurdere om du kan tilkendes førtidspension, skal du som udgangspunkt gennemgå et såkaldt ressourceforløb. Et ressourceforløb anvendes i forhold til personer, der er i risiko for at komme på førtidspension.
Ressourceforløbet skal medvirke til at kortlægge om en persons arbejdsevne kan forbedres med henblik på, på sigt, at indgå i en eller anden beskæftigelse eller uddannelse. For personer hvis arbejdsevne synes formålsløst at kunne udvikle, kan ressourceforløbet forbigås.
Et ressourceforløb kan vare i 1-5 år og kan indeholde beskæftigelses-, sociale- og sundhedsfremmende tilbud. Her er tale om en helhedsorienteret indsats, fx: støtte i form af psykologsamtaler – brobygning til uddannelse – støtte kontakt-personsordning – hjælp til boligproblemer – misbrugsbehandling – mentorstøtte m.v.
Hjælp til førtidspension
SocialNettet kan være dig behjælpelig i din sag om førtidspension, hvis du:
- er i tvivl om dine rettigheder
- føler, at du har svært ved at blive “hørt” i din sag
- ønsker hjælp til at anke en afgørelse
Kilde: Borger.dk