Der er i disse år megen fokus på vanskeligheder og udfordringer i familien. Blandt andet fordi, der har været nogle meget triste og grove sager fremme i medierne, hvor børn og unge har været udsat for grove krænkelser af forskellige karakter. Ofte sager, hvor myndighederne helt eller delvist har forsømt sine forpligtelser for indgriben i sagerne. På andre tidspunkter synes myndighederne derimod at have handlet hovedkuls og fx iværksat tvangsfjernelse af børn og unge på et spinkelt grundlag.
Af forskellige årsager kan der undertiden opstå særlige vanskeligheder i familien. Det kan fx være ved forældres seperation eller skilsmisse, eller opstået psykisk sygdom hos en forældre eller uventede udfordringer i forbindelse med udviklingsforstyrrelser hos et barn. Uanset årsagen, kan der ofte være tale om en social begivenhed, der pludselig opstår eller udvikles, og dermed slår den allerede kendte dagligdag i stykker.
Familiens ellers trygge hverdag ændrer sig gradvist eller hurtigt.
Underretning – paragraf 50 undersøgelse
Det kan ske, at forskellige fagpersoner eller private underretter kommunens Børn- og familieforvaltning om forhold i en familie, hvor der er opstået bekymring om børn og unges trivsel eller udvikling. Myndighederne har pligt til at tage hånd om sådanne henvendelser, for at sikre, at ingen lider overlast og mistrives.
Nogle sager befinder sig i en “gråzone”, hvor en bekymring for et barn eller en ungs trivsel og udvikling, kan være umiddelbar svær at afdække. Der kan være tvivl om en underretnings berettigelse. Hvorimod andre sager er mere ligetil, hvis der fx er åbenlys misbrug, vold eller krænkelser i en familie. En underretning fører i reglen til, at kommunen iværksætter en såkaldt børnefaglig undersøgelse (§ 50 undersøgelse). Uanset om en sådan underretning synes berettiget eller ikke, gør følgende gældende:
- Kommunalbestyrelsen har pligt til at reagere på en underretning om et barn eller en ung
- Familier der udsættes for en § 50 undersøgelse, kan føle det dybt indgribende
SocialNettet kan støtte dig i forløbet. Læs mere om paragraf 50 undersøgelser
Anbringelse af børn og unge
Anbringelse uden for hjemmet er en af de hjælpeforanstaltninger, kommunen efter Serviceloven kan sætte i værk, når et barn eller en ung har brug for særlig støtte.
Anbringelse udenfor hjemmet skal ske, når det vurderes, at det er den foranstaltning, der vil være den mest formålstjenlige i forhold til barnets eller den unges behov for hjælp, på baggrund af den børnefaglige undersøgelse, kommunen har foretaget. En anbringelse kan være med eller uden samtykke.
Se mere om anbringelse af børn og unge
SocialNettet tilbyder en uforpligtende samtale omkring vanskeligheder og udfordringer i familien. Vi er uafhængige af det offentlige system og vil sikre jer den korrekte støtte. SocialNettet samarbejder med, og er i kontakt med erfarne familieadvokater og har selv i nogle sager, gennem Perron 54, mulighed for iværksætte særlig støtte til særligt udsatte familier.