Borgere der er ude af stand til at arbejde pga. sygdom eller skade, kan få sygedagpenge, hvis ikke der modtages fuld løn under sygdom. Ledige der bliver syge og selvstændige, der er forsikrede, kan ligeledes opnå sygedagpenge.
Lønmodtagere og sygedagpenge
Sygedagpenge fra arbejdsgiveren
Lønmodtagere der bliver syge, som ikke modtager fuld løn under sygdom, eller har været ansat uafbrudt i de seneste 8 uger før fraværet hos sin arbejdsgiver og i denne periode har været beskæftiget i mindst 74 timer – kan modtage sygedagpenge i 30 dage, fra første fraværsdag. Retten til sygedagpenge indebærer, at du melder dig syg til din arbejdsgiver inden for tidsfristen, hvilket typisk vil sige senest 2 timer efter du skulle være mødt på arbejde.
Sygedagpenge fra kommunen
Hvis din arbejdsgiver har udbetalt sygedagpenge og du skal have sygedagpenge fra kommunen, skal din sygdom anmeldes til kommunen senest en uge efter, at sygedagpengene er ophørt fra din arbejdsgiver. Din arbejdsgiver indberetter til kommunen og du modtager et brev til underskrift, hvorefter arbejdsgiveren kan få refusion for sygedagpengene.
Du kan modtage sygedagpenge fra kommunen, hvis du har været i arbejde uafbrudt i de seneste 26 uger før du blev syg og i den periode har været beskæftiget i mindst 240 timer, samt ikke har ret til sygedagpenge fra arbejdsgiveren for samme periode og ansættelse. Desuden vil have været dagpengeberettiget, hvis ikke du var blevet syg – er i fleksjob – er elev i lønnet praktik eller i uddannelse – eller har afsluttet en erhvervsmæssig uddannelse inden for en måned. Uddannelsens varighed skal da mindst have varet i 18 måneder.
Ledige og sygedagpenge
Som ledig kan du ved sygdom modtage sygedagpenge, hvis du har været tilknyttet arbejdsmarkedet de sidste 26 uger før sygefraværet og i den periode har arbejdet mindst 240 timer – hvis du er dagpengeberettiget og medlem af en a-kasse – er selvstændig erhvervsdrivende og har tegnet en sygedagpengeforsikring – har afsluttet en uddannelse på mindst 18 måneder inden for den sidste måned, eller er elev i lønnet praktik.
Hvor lang tid kan du få sygedagpenge?
Revurderingstidspunktet ændret til 22 uger
Revurderingstidspunktet er ændret fra 52 uger til 22 uger. Det er ganske kort tid, og der skal handles meget hurtigt i forhold til din plan for fremtiden. Det vil sige, at der skal følges op på, hvorvidt sagen er oplyst i forhold til det materiale, der forelægger fra jobcentret og speciallæger, egen læge o.a.
Forlængelse af sygedagpenge
Kommunen har pligt til at tage stilling, hvorvidt dine sygedagpenge kan forlængelse, dette ud fra de 7 forlængelsesmuligheder, jf. Sygedagpengelovens § 27, stk.1.
Jobafklaringsforløb
Sygemeldte der efter 5 måneder på sygedagpenge, ikke kan få forlænget deres sygedagpenge, har ret til et jobafklaringsforløb, og modtager en ressourceforløbsydelse på kontanthjælpsniveau. Denne ydelse er uden tidsbegrænsing og er uafhængig af samlever/ægtefælles indkomst og formue.
Læs mere om den nye sygedagpengemodel
Læs mere om sygedagpenge
Hjælp til sygedagpenge
SocialNettet kan være dig behjælpelig i din sag om sygedagpenge, hvis du:
- er i tvivl om dine rettigheder
- føler, at du har svært ved at blive “hørt” i din sag
- ønsker hjælp til at anke en afgørelse
Kilde: Borger.dk