Revalidering kan søges af borgere, der grundet fysiske, psykiske eller sociale årsager ikke er i stand til at varetage et job. Hensigten med revalidering er at give borgeren mulighed for at blive på arbejdsmarkedet, ved at bevare sit job eller skabe anden mulighed for at bevare en plads på arbejdsmarkedet. Du skal ansøge din kommune om revalidering.
For at opnå revalidering, er det en forudsætning, at du ikke kan komme tilbage på arbejdsmarkedet på ordinære vilkår – altså at revalidering er sidste udvej. Ligeledes er det en forudsætning, at Jobcentret godkender revalideringen.
Du skal udarbejde en jobplan sammen med din sagsbehandler, der beskriver, hvilket type job, du sigter mod efter revalideringen.
Forrevalidering
For at afdække borgerens funktionsniveau og muligheder, kan det komme på tale at indgå i forrevalidering. Forrevalidering kan ses som en arbejdsprøvning, og kan være en afprøvning af arbejdsfunktioner, højskoleophold, adgangsgivende undervisning og lignende. Under en forrevalidering vil du bevare den ydelse du kom fra, fx sygedagpenge.
Selve revalideringen
En revalidering kan typisk være uddannelse, omskoling eller virksomhedspraktik. Under revalideringen får du typisk en revalideringsydelse, der svarer til højeste dagpengesats. I nogle tilfælde, under en virksomhedspraktik, kan du få den overenskomstmæssige løn på området.
Hjælp til revalidering
SocialNettet kan være dig behjælpelig i din sag om revalidering, hvis du:
- er i tvivl om dine rettigheder
- føler, at du har svært ved at blive “hørt” i din sag
- ønsker hjælp til at anke en afgørelse
Kilde: Borger.dk