Familier kan få dækket merudgifter, hvis de har et ban eller en ung under 18 år, der har handicap eller lider af alvorlig / langvarig sygdom. Merudgifterne skal være en følge af barnets handicap / sygdom. Dette efter Servicelovens § 41. Barnet skal være forsørget i hjemmet, eller være betragtet om sådan, hvilket vil sige, at hjælp til merudgifter også kan søges, hvis barnet er indlagt på sygehus, på skoleophold m.m.
Kommunen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved:
- betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, eller
- indgribende kronisk lidelse, eller
- indgribende langvarig lidelse.
Minimumgrænsen forud for udbetaling
Familiens merudgifter, løbende eller enkeltudgifter, skal overstige en fastlagt minimumsgrænse før der kan udbetales merudgiftsydelse. Minimumsgrænsen for 2023 er kr. 5.348,-
Nødvendige merudgifter efter SEL § 41 kan dækkes ved fx:
- medicin
- specialkost
- tøj, beklædning
- ekstra megen vask
- transport til skole, fritidsaktiviteter m.m.
- fritidsbeskæftigelse, ferier
- kurser til forældrene relateret til barns lidelse
- hjælpemidler der anvendes til fx leg (medmindre disse kan ydes efter SEL § 112).
Ansøgning og beregning af merudgiftydelsen
Sammen med kommunen listes de sandsynlige merudgifter, og ud fra dette skønner kommunen, hvad familien kan ydes i merudgifter. Dette ud fra minimumsgrænsen på kr. 5.348,- (2023 tal).
Merudgiftsydelsen beregnes ud fra de sandsynliggjorte (og dokumenterede) nødvendige merudgifter familien til et handicappet / sygdomsramt barn har, set i forhold til de udgifter familien ville have, hvis barnet ikke var handicappet / sygdomsramt.
Pr. 01.01 2015 præciseres der, at kan en families nødvendige merudgifter dække af anden lovgivning, skal dette ske, forud for anvendelse af SEL § 41.
Dækning der ikke indgår i § 41 – merudgifter til børn og unge
Dækning af udgifter til køb af handicapbil, boligindretning, særlige beklædningsgenstande (fx hagesmæk) kan som regel ydes efter reglerne i Servicelovens §§ 112 – 116.
Vi gør endvidere opmærksom på, at alene den kommunale myndighed har kompetencen til at behandle ansøgninger om økonomisk hjælp til dækning af udgifter og løntab. En kommunal afgørelse til ulempe for dig, kan påklages og indbringes til Ankestyrelsen.